Hoe gaat mijn laptop accu langer mee?

Heb je een nieuwe oplaadbare batterij aangeschaft? Kijk eerst wat voor een type batterij het is: nikkel-cadmium (NiCad) nikkel-metaalhydride (NiMH), lithium-ion (Li-ion) of lithium polymeer (Li-Pol). Bij een NiCad/NiMH accu: laad de batterij de eerste maal minimaal 12 tot 24 uur door. Dit zorgt ervoor dat alle individuele cellen in de batterij op eenzelfde niveau volledig worden opgeladen. Hierna ontlaadt je de batterij geheel zodat de laptop automatisch uitschakelt. Om met de batterij vanaf het begin de totale capaciteit te behalen laad je de batterij hierna nogmaals 3 à 4 keer geheel op (geen 12-24 uur, 3-4 uur is voldoende) en ontlaad je de batterij daarna volledig (je kunt de notebook gewoon gebruiken tijdens het ontladen). Houd je, je aan deze tips dan zal uw nieuwe laptopbatterij de maximale capaciteit ter beschikking stellen en heb je vanaf het begin de langste werktijd. Deze stap is cruciaal voor de levensduur van jouw batterij.
Bij een Li-ion/LiPo accu: een lithium accu heeft geen ‘opstart-laadprocedure’ nodig. De eerste keer dat zo’n accu wordt opgeladen verschilt niet van de 5e of 50e keer.
Bij een NiCad/NiMH accu: Gebruik de laptop zo veel mogelijk op de batterijspanning, totdat de “kritieke batterijspanning” melding verschijnt. Laad daarna de batterij weer volledig op zoals in de gebruikershandleiding wordt aangegeven.
Bij een Li-ion/LiPo accu: Laad de accu gerust wat vaker op, bijvoorbeeld al wanneer 20% van de capaciteit resteert. Schakel de energiebeheer-functie van jouw laptop in en voorkom zo een volledige ontlading van de lithium batterij. Volledig ontladen van een lithium laptop batterij kan de batterij ernstig beschadigen.
Werk je lang onafgebroken door op de laptop op netvoeding en is de accu geheel opgeladen? Neem dan de accu uit de notebook of koppel de netvoeding los. Met een aangesloten netadapter stijgt de interne temperatuur van de laptop batterij, waardoor zelfontlading en veroudering versnellen. Als je op netvoeding wilt blijven doorwerken, neem dan de accu uit totdat je de notebook uitschakelt. Als je verder op de accu wilt doorwerken, koppel dan de netvoeding los.
Gebruik je de batterij niet gedurende een periode van één maand of langer? Zorg dan dat de batterij tot circa 30 à 40% van de capaciteit is opgeladen en verwijder vervolgens de batterij uit de laptop. Bewaar de accu op een droge en schone plaats op kamertemperatuur (15 tot 22°C). Ga je de batterij na deze periode weer gebruiken? Zorg er dan bij een NiMH/NiCad batterij voor dat de accu de eerste keer volledig opgeladen wordt. Alle soorten accu’s dienen minstens eenmaal per jaar te worden opgeladen om over-ontlading te voorkomen.
NiCad/NiMH batterijen hebben onderhoud nodig: laat ze eens in de 2 à 3 maanden geheel ontladen om het geheugeneffect (geleidelijk verlies aan capaciteit door herhaaldelijk opladen van een niet geheel lege accu) te voorkomen. Het is niet verstandig elke keer vóór een oplaadsessie de accu geheel te ontladen.
Verzeker jezelf van maximale batterijprestaties door het optimaliseren van energiebeheer-functies, zoals het uitschakelen van het scherm na een aantal minuten, speed-step inschakelen, etc.
Wanneer je, je aan de tips houdt, kun je in sommige gevallen de levensduur van de laptop batterij verdubbelen. Het is de moeite waard om er een gewoonte van te maken de laptop batterijen goed te onderhouden. Terug

Ik ga mijn laptop lang niet gebruiken. Wat moet ik doen met de laptop accu?

Een lange vakantie gepland of een nieuwe laptop? Als je jouw laptop voor enkele maanden niet gaat gebruiken kun je het beste de laptop ongeveer voor de helft opgeladen houden, vervolgens de accu er uit te nemen en te bewaren op kamertemperatuur. Als je de accu namelijk volledig oplaad en er uit haalt kan het zijn dat er capaciteitsverlies ontstaat en de gebruiksduur van de accu afneemt. Als de accu helemaal leeg is kan er een chemische reactie ontstaan, waardoor de accu niet meer te gebruiken is. De accu moet minimaal 1 keer per jaar gebruikt worden omdat ook zonder gebruik de accu langzaam leegloopt.

WAT IS DE LEVENSDUUR VAN EEN LAPTOP ACCU?

Iedere laptop accu verliest na enige tijd zijn capaciteit. Over het algemeen is dit voor laptop accu’s na ongeveer 2 jaar. Bij NiMH accu’s hangt dit af van de hoeveelheid keren van opladen, dit is ongeveer 500 keer. Bij de Li-ion accu geldt dat het juist goed is om vaker en tussentijds op te laden.

KAN IK OOK ZIEN AAN EEN LAPTOP ACCU HOE VOL DIE IS?

Er zijn vrijwel geen laptop accu’s waarop zichtbaar is hoe vol de accu nog zit. Mocht dit wel zo zijn dan zit er een LED indicatie knopje die in te drukken is en dan aangeeft hoe vol de accu nog zit. Om makkelijk te zien hoe vol je batterij nog zit kun je accu in de laptop zetten en in de Windows taakbalk zoeken naar het batterij logo.

HELPT HET OM DE LAPTOP ACCU IN DE DIEPVRIES TE LEGGEN?

Het is vast een goede grap van je vrienden, maar helaas het heeft echt totaal geen nut om de laptop accu in de vriezer te leggen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om de laptop in de vriezer te leggen omdat condens samen met lithium kan exploderen.


Laagste Prijsgarantie!
Veilig betalen via iDEAL PayPal!
30 dagen niet goed, geld terug garantie!